top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Σαλάπας

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη αξηγιέται κουίζ για τα Κρίστμας κι εσύ επιβάλλεται να δεις σε ποιο σέξιον είσαι



Πώς τα βλέπεις τα Χριστούγεννα;

Σαν μια ωραία γιορτή, σαν μια σειρά οικογενειακά τραπέζια, σαν πατιρντί και ευκαιρία για ξεσάλωμα ή σαν μπελά στο κεφάλι σου; Με κομμένη την ανάσα, κάνε το παρακάτω τεστ και θα σε καταλάβεις αμέσως!

Μανίνα Ζουμπουλάκη 1. Οσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και στολίζεται το Σύμπαν, εσύ: (α) ενώ έχεις ένα κάρο μπιχλιμπίδια, αγοράζεις έξτρα, και το δέντρο/καραβάκι σου πια είναι Ταζ Μαχάλ/Τιτανικός. (β) σημειώνεις συνταγές με γαλοπούλα στουμπωτή για δώδεκα άτομα, από παραδοσιακά γαστριμαργικά σαιτ «για όλη την οικογένεια». (γ) κάνεις αποτρίχωση, ρίζες, τατού φρύδια που έχουνε μαδήσει, περμανάντ, εξτένσιονς, πεντικιούρ-μανικιούρ και μπικίνι, είτε αγόρι είσαι είτε κορίτσι. (δ) σκέφτεσαι να βάλεις ηλεκτρική μια από αυτές τις μέρες.

2. Στο σπίτι σου: (α) το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή/και καραβάκι πιάνει δέκα τετραγωνικά, φαίνεται από άλλους πλανήτες, ούτε καν κοντινούς.

(β) έχεις ένα διακριτικό δέντρο/καραβάκι πίσω από το τραπέζι, να μη μπουρδουκλώνεται το παιδί/ο παππούς. (γ) έχεις τιγκάρει το μπαρ με ποτά, το ψυγείο με μπίρες και την κουζίνα με πατατάκια. Παγάκια θα αγοράσεις από βενζινάδικο. (γ) δεν ενδιαφέρεσαι να στολίσεις, είσαι εναντίον, αλλά σκοπεύεις μια από αυτές τις μέρες να βάλεις ηλεκτρική.

3. Το πρόγραμμα των Εορτών: (α) περιλαμβάνει κόσμο που πάει κι έρχεται στο σπίτι σου, με δώρα και χαρές. Κι εσύ πας κι έρχεσαι, συχνά με τα ίδια δώρα (ένεκα η ανάγκη…) (β) περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον οικογενειακά τραπέζια στο σπίτι σου και άλλα δύο σε άλλα οικογενειακά σου σπίτια. Πέντε κιλά επιπλέον, εγγυημένα. (γ) δύο μπουζούκια οπωσδήποτε, μπορεί και τρία. Δύο, το λιγότερο, μπραντς σε καλό ξενοδοχείο (ναι, ζεις στα Νάιντυς, πειράζει;) (δ) υποχρεώσεις, απαπα. Ασε που πρέπει να βάλεις και ηλεκτρική…

4. Τα δώρα των Γιορτών:

(α) τα διαλέγεις με τζέρτζελο, σκέφτεσαι τον καθένα ξεχωριστά, αγοράζεις και μερικά για καβάντζα, σε περίπτωση που σου ξεφύγει κάποιος. (β) ξέρεις ακριβώς τι χρειάζονται τα μέλη της οικογένειάς σου και τα αγοράζεις από τις εκπτώσεις (ευτυχώς δεν είστε πολύτεκνοι, τουλάχιστον όχι όλοι…) (γ) μα αγόρασες ένα σωρό βότκες, ουίσκια, και κρασιά της προκοπής, αν χρειαστεί θα χαρίσεις κάτι από αυτά, με ένα φιόγκο απάνω. (δ) καταγγέλλεις την κοινωνία της κατανάλωσης. Αυτά είναι αηδίες, και δεν μασάς.

5. Το μπάτζετ σου για τα Χριστούγεννα: (α) το κοιτάς και αναστενάζεις, αλλά τι να κάνεις; Είναι τέλεια τα πάρτι, και τα δώρα, και ακόμα μια γιρλάντα με οκτακόσια φωτάκια δεν βλάπτει… (β) είναι μετρημένο. Τα λεφτά πάνε στα παιδικά δώρα (ρούχα, που τα παιδιά ούτε να τα φτύσουν, αλλά οι Γιορτές δεν είναι για τα παιδιά, είναι για την οικογένεια). (γ) πρόκειται να ξεφύγει επειδή, όταν πίνεις, σε πίνει. Και βασικά, μια ζωή την έχουμε. ΡΕΜΟΣ- ΒΑΝΔΗ! Βράδυ-πρωί! (δ) δεν υπάρχει μπάτζετ, αυτά είναι κόλπα του καπιταλισμού, για να ξοδεύουμε ευρώ.


6. Αγαπημένο σου εορταστικό συνήθειο: (α) να βγαίνεις βόλτα και να χαζεύεις τις στολισμένες βιτρίνες. (β) να επισκέπτεσαι μακρινούς συγγενείς που μετά βίας σε θυμούνται, αλλά θα τους τιμήσεις κι ας είναι στραβόξυλα. (γ) να ντύνεσαι και να στολίζεσαι ΚΑΘΕ μέρα, μέρες που είναι. (δ) να μην κάνεις τίποτε, ριεν ντε ριεν. Ούτε καν ηλεκτρική, κι ας την έχεις ταμένη.

7. Αυτοί που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα είναι: (α) οι Χρήστοι, Χριστίνες, Χρύσες, Μανώλες, και οι Αιγόκεροι. (β) η θεία σου η Χριστίνα και άλλη μια θεία που ξεχνάς πώς την λένε, ίσως Μανώλη, και είναι Αιγόκερως σίγουρα. (γ) όλος ο κόσμος! Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή! Χικ! (δ) δεν σε ενδιαφέρει καθόλου ποιος γιορτάζει και ποιος δεν γιορτάζει – εσύ είσαι στη δεύτερη κατηγορία.

8. Μέσα στις Γιορτές, θα πας τουλάχιστον σε ένα πάρτι:

(α) Ενα; Μακάρι πολύ περισσότερα, να φορέσω τα χρυσά μου, να βάλω επιτέλους ένα ντάκο της προκοπής, ένα φτερό στο κεφάλι… (β) Εχουμε παιδικά πάρτι σε ανίψια, παιδιά, εγγόνια, ξαδέρφια – και τραπέζια, γεύματα, δηλαδή καθιστά εβέντς. (γ) ‘Εξη πάρτι ήδη είναι στο πρόγραμμα, εκτός από τα απρόοπτα, που προκύπτουν ενώ φεύγεις από άλλο πάρτι, και κάτι συγκεντρώσεις σπίτι μου που ξεφεύγουν ως το πρωί… (δ) Ολα αυτά είναι κόλπα του καπιταλισμού λέμε. Εκτός που θέλω να βάλω ηλεκτρική μια μέρα.

9. Το ιδανικό δώρο για σένα είναι: (α) αχ ό,τι να΄ναι, πετάω τη σκούφια μου για δώρα! (β) μια πιατέλα για τον αρακά, που την χρειάζομαι, καθότι Πόντιος. (γ) δε θα προλάβω να ανοίξω τα δώρα μου πριν την Πρωτομαγιά! Η ζωή μου τρέχει! (δ) ο καταναλωτισμός είναι κόλπο του καπιταλισμού, μπορώ να το αναλύσω περισσότερο αλλά θα πάρει ώρα.

10. Θέλεις να περάσεις τις Παραμονές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς):

(α) εορταστικά, με φίλους, σε σπίτι ή σε μαγαζί. Εναλλακτικά, σπίτι με τον άνθρωπό σου ή άλλον άνθρωπο, το σκύλο/γάτο σου, κι ένα κρασί πλάι στο φωτισμένο δέντρο/καραβάκι. (β) με γονείς, συγγενείς, παππούδες, πεθερικά, παιδιά, εγγόνια, ανίψια, πονοκέφαλο, πονστάν και πολύ φαγητό. (γ) πηδώντας από πάρτι σε πάρτι, αλλάζοντας ρούχα μέσα σε ταξί/αυτοκίνητα, χαζογελώντας, μπεκροπίνοντας και τραγουδώντας. (δ) αρνούμαι να υποκύψω στις πιέσεις του καταναλωτισμού και εξαμερικανισμού. Δεν θα βάλω ούτε σκούπα, για να μάθετε.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Περισσότερα (α): Οι Γιορτές για σένα είναι γιορτές και πανηγύρια, με τα τσαρούχια. Το γλεντάς όλο το σώου, από στόλισμα σπιτιού μέχρι μαγείρεμα (με τη ρέγουλα το τελευταίο), ψώνια, δώρα, μαζώξεις, πάρτι, τραπέζια, τα πάντα όλα. Εχεις στολίσει εννοείται από Νοέμβριο, έχεις αυτό που λέμε «ανοιχτό σπίτι», κι όποτε βρίσκεις ευκαιρία/λεφτά, φορτώνεσαι με έξτρα δωράκια για ΟΛΟ τον κόσμο που σε περιβάλλει, και που τον αγαπάς. Τα παιδιά σε λατρεύουν, ακόμα και τα ξένα, και σου κουβαλιούνται για κάλαντα από τα μαύρα χαράματα. Εχεις ήδη προμηθευτεί μια ντάνα

Κουκουρουκάκια, για να μοιράζεις στους Καλαντιστές.

Περισσότερα (β): Είσαι οικογενειάρχης άνθρωπος, ξέρεις ότι όλα αυτά τα εορταστικά γίνονται για την Οικογένεια. Η μαμά σας περιμένει για ένα τουλάχιστον δείπνο, το ίδιο και η πεθερά, κάτι θείες ατάκτως εριμμένες ετοιμάζουν επίσημα τσάγια, η κατάψυξή σου αγκομαχάει στο τρόφιμο και όλα τα παιδιά της οικογένειας θα έχουν από ένα καινούργιο φούτερ. (Φυσικά και δεν θα τους πάρεις παιχνίδια! Για όνομα!) Θα ανοίξεις φύλλο σπιτικής πίτας των πενήντα ατόμων και θα ψήσεις ζώα δύο ή τεσσάρων ποδών, εκτός που φτιάχνεις έναν ταβά μελομακάρονα και ο κουραμπιές κοντεύει να φτάσει στη Λαμία.

Περισσότερα (γ): ΔΕΝ είσαι οικογενειάρχης άνθρωπος, μη λέμε ό,τι θέλουμε. Είσαι σόλο αρκούδα/δος, και καλά κάνεις. Εχεις καταπιεστεί δέκα μέρες πριν τις Γιορτές, με στόχο να τα κάνεις λαμπόγυαλο όλα, από Χριστούγεννα μέχρι Πάσχα, συγγνώμη, Φώτα. Καταπιέστηκες για να μαζέψεις τα λεφτά σου, για να είσαι σε καλή φόρμα, μάλιστα μέχρι που δεν έπινες όλες αυτές τις δέκα πολλές μέρες, εκτός που δεν είχες λεφτά επειδή τα έδωσες όλα προκαταβολή για χάι μπουζούκι, και καλά έκανες. Στις Γιορτές, θα λάμπεις, θα χορεύεις, θα ξενυχτάς, κι όποιον πάρει ο Χάρος.


Περισσότερα (δ): Αντιστέκεσαι στις Αμερικανόφερτες τακτικές καταναλωτισμού και επίσης είσαι μουντρούχος άνθρωπος, λίγο φραγκοπνίχτης, κακώς διαμαρτύρεσαι ότι δεν σε παίζουν, σόρι, δεν σε εκτιμούν οι άλλοι, τέτοιο αστέρι, αλλά αν δεν δεις την ΖΩΗ με πιο φωτεινό τρόπο, οι Γιορτές δεν θα σε σώσουν. Επίσης, τι έγινε με κείνη την ηλεκτρική, θα την βάλεις ή θα σε φάει το χνούδι Χριστουγεννιάτικα;




371 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page